Így maradtunk sikeresek a globális válsággal szembenéző autópiacon

Az autóipar még mindig a pandémia hatásait – a beszállítói láncok összeomlását, a chiphiányt – kénytelen kezelni, de talán az idei év végére látszik majd a fény az alagút végén. A válság hatásai ellen a rugalmas, gyors döntések és a megfelelő üzleti modell jelenthetnek megoldást – így a kihívások ellenére a Mercarius Flottakezelő sikeres évet tudhat maga mögött.

A mára legnagyobb magyar tulajdonú flottakezelőként számon tartott Mercarius 2021-ben ünnepelte 25. születésnapját. Az elmúlt negyed évszázad alatt családi rent-a-car cégből piacvezetővé váltunk, és immár több mint 11 ezres gépjárműparkkal és több mint 500 ügyféllel rendelkezünk.

 

Növekvő ügyfél-elégedettség

Ennél is fontosabb azonban, hogy az ügyfelek elégedettsége is tudott növekedni, hiszen a Mercarius stratégiájában az ügyfélszerzést megelőzi az ügyfelek megtartása. Ennek szellemében alakítottuk ki szolgáltatási palettánkat, amely egyben a versenyelőnyünket is jelenti: a saját szerviznek – immár 3 telephellyel –, az assistance-nek és kárrendezésnek köszönhetően az ügyfelek komplex szolgáltatáscsomagot kapnak, amely mögött egy erős, magas szakértelemmel bíró csapat áll.

 20211215-7S7A0728

Fotó: Varga Ádám 

Digitalizáció

Ebben a sok bizonytalanság övezte helyzetben sem mondunk azonban le a céljainkról és a további növekedésről. A fogyasztói magatartáshoz igazodva 2022-ben a digitalizációra helyezzük a hangsúlyt, amellyel célunk, hogy minőségi kiszolgálást nyújtsunk, és tovább növeljük az ügyfélélményt. Olyan felhasználóbarát informatikai megoldást fogunk bevezetni, amilyen jelenleg még nincs a magyar piacon azzal a céllal, hogy egy klasszikus flottakezelőből valóban 21. századi mobilitási szolgáltatóvá válhassunk.

 

Országos szervizhálózat

Ugyanezen elvtől vezérelve megkezdjük országos szervizhálózatunk kiépítését a nagyobb magyar vidéki városokban, hogy könnyen elérhető, minőségi szolgáltatást biztosíthassunk ügyfeleink számára, bárhol is járjanak az országban.

 

Kihívások

A sikerek mellett természetesen továbbra is bőven akadnak kihívások. Jelenleg a pandémia nyomán komoly akadályokba ütközik az, aki új autóhoz vagy új alkatrészhez szeretne jutni. A használtautók felértékelődtek, egy keveset futott használt autó ma megközelítően annyiba kerül, mint néhány éve egy ugyanilyen új modell. A jelenlegi trendek szerint rövidesen a privát lízing piaca aktívabbá válhat.

Ami az autóipar távolabbi jövőjét illeti, a jelenlegi válságból való lassú kilábalásra számítunk, így az idei év végére talán már könnyebb lesz a piaci szereplők helyzete.

 

Mi a Mercarius-nál töretlenül hiszünk abban, hogy saját kézben levő szolgáltatásaink, szakmai csapatunk és a saját innovációink kiemelnek majd minket a mezőnyből, így továbbra is elégedett ügyfeleket tudhatunk magunk mellett.