Milyen lesz az autóvezetés jövője?

Bár folyamatosan nő az igény a zöld flották iránt, a hagyományos gépjárműveknek továbbra is biztos helyük van az alternatív meghajtás mellett a Mercarius Flottakezelő szerint. Az autótulajdonlási szokások átalakulása miatt a tartós bérlet, valamit az autómegosztó szolgáltatások is egyre népszerűbbé válnak – mondta Rónai-Horst László ügyvezető igazgató a Business Days konferencián a jövő mobilitásáról, az autóipari trendekről és a flottakezelési szektorban lezajló változásokról tartott előadásában.

 A meghajtástípusok terén már a közeli jövőben változnak az arányok: praktikus okokból és a felhasználói igényekhez igazodva a tisztán elektromos és alternatív meghajtású járművek évről-évre nagyobb teret kapnak, mint városi kisautók vagy a háztartások második járművei. A trendet a fenntarthatóságra való egyre szélesebb körű törekvés, az Európai Unió klímavédelmi intézkedései és az alacsonyabb üzemeltetési költségek is erősítik.

„Az ideális vállalati flotta kialakításánál nem létezik jól bevált, mindenki számára tökéletes megoldás. Mindig a felhasználói szokások, vagy a felhasználás területe határozza meg, hogy ki, melyik meghajtási forma mellett dönt. A választás lehetősége ma lényegesen szabadabb, ezért érdemes sokkal részletesebben felmérni az igényeket és ennek mentén kiválasztani a legmegfelelőbb meghajtási formát” – mondta Rónai-Horst László, a Mercarius Flottakezelő ügyvezető igazgatója.

 

IMG_6522

Rónai-Horst László a Business Days konferencián tart előadást

Tulajdonolni nem, csak használni akarjuk

A szakember kiemelte, hogy az elmúlt években megváltozni látszik az általános felfogás az autótulajdonlással kapcsolatban is: a saját autó sokáig a szabadság jelképének számított, jelentősége azonban fokozatosan háttérbe szorul, hiszen tulajdonosnak lenni időigényes kötöttségekkel és költségekkel jár. Ennek és az új autók drágulásának köszönhetően előtérbe kerültek a kedvezőbb ár-érték arányú és rugalmasabb tartósbérleti konstrukciók.

Szükség lesz egyáltalán jogosítványra?

Az önvezető technológiát és jövőbeli lehetőségeit érintve elmondta, hogy az önvezetés öt szintje közül napjainkban a kettes típusú önvezetés fázisában tart az autóipar, azaz a vezetéstámogató rendszerek egyre több feladatot vesznek át egyidejűleg a járművezetőtől, támogatják a kormányzásnál, a gyorsulásnál és a fékezésnél. A szakmai előrejelzések szerint azonban körülbelül 20 éven belül elképzelhető, hogy az önvezető autók fejlődésének és a lokális közösségi eszköz-megosztás elterjedésének köszönhetően egyáltalán nem, vagy teljesen más formában lesz szükség jogosítványra. Mindez a mobilitási szokások jelentős átalakulását hozhatja magával.

„Az biztos, hogy már Karl Benz első benzinmotoros gépkocsija óta rengeteget fejlődésen ment át az autóipar. A 19. század embere, aki egész életében lovon, szekéren utazott jó ideg nem tudta elképzelni, hogy máshogy is lehet közlekedni. Több évtizedre volt szükség az autók elterjedéséhez, miközben a lovas forgalom a hétköznapi életben teljesen megszűnt, a lovaglás pedig hobbisporttá vált, amit ma már csak egy erre kijelölt helyen, szórakozásból űzünk. A nagy kérdés tehát az, hogy az egyre gyorsuló technikai forradalom végére vajon hasonló sorsra jut-e az autózás is?” – tette fel a kérdést Rónai-Horst László.