Nyáron is biztonságosan: tippek a nyári autós utazásokhoz

Bár minden évszaknak megvannak a maga autós kihívásai, nyáron hajlamosabbak vagyunk elfeledkezni ezekről. Pedig a szélsőséges időjárás, a megnövekedett utasforgalom és az ilyenkor nagyobb vadveszély hatására a nyár nem csak a turizmus, de a közúti balesetek tekintetében is csúcsszezonnak számít. Cikkünkben összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelni, ha nyáron indulunk útnak.

A KSH adatai alapján a májustól augusztusig terjedő időszak évről évre kitüntetett helyet foglal el a közlekedési balesetek statisztikáiban. A több baleset hátterében számos tényező áll, közülük a legfontosabb a változékony és gyakran kiszámíthatatlan időjárás.

Fiziológiai hatások

A frontok, illetve a hosszan tartó kánikula hatására csökken a koncentrációs képesség és nő a reakcióidő, ami a balesetek számának akár 33%-os növekedését is eredményezheti klímával nem rendelkező járművek esetében.

A nyári időszakban mindig törekedjünk a megfelelő folyadékpótlásra, és ha van, használjuk is a légkondicionálót, aminek hőfokát maximum 4-6 fokkal állítsuk alacsonyabbra a környezeti hőmérsékletnél, hogy elkerüljük a megfázást. Öltözzünk jól szellőző, lenge ruhákba és készítsünk be egy kifejezetten erre a célra félretett, UV szűrővel ellátott napszemüveget, hogy a gyakran vakítóan intenzív napsütés se zavarjon a vezetésben.

Forgalmas útszakaszok

A nyári utazások során a szélsőséges időjárás mellé gyakran társul a szokottnál jóval nagyobb közúti forgalom, különösen a nyaralóövezetekhez vezető útszakaszokon. Indulás előtt mindig ellenőrizzük útvonaltervező alkalmazás segítségével a várható forgalmat, és válasszunk egy kevésbé népszerű alternatívát. Az útvonal megtervezésénél ne feledkezzünk meg az útdíjakról sem. Ha bizonytalanok vagyunk autónk műszaki állapotával kapcsolatban, mérlegeljük az autóbérlés lehetőségét is.

Ha lehet, ütemezzük az utazást egy kevésbé forgalmas időszakra. Az ilyen, és ehhez hasonló praktikákkal nem csak a tumultusból eredő veszélyforrásokat kerülhetjük el, de a torlódások és beálló útszakaszok kellemetlenségeitől is megkímélhetjük magunkat.

Vadveszély

Szintén sok kellemetlenséget okozhat a nyáron nagyobb vadállat aktivitás. Különösen veszélyes lehet a jellemzően július végén megkezdődő őznász, amelynek során a párválasztással elfoglalt őzek esetenként akár több száz fős csordában vonulnak át az úttesten.

A nyári hónapokban ezért haladjunk különösen óvatosan az erdővel, sűrű bozótosokkal és szántókkal szegélyezett útszakaszokon akkor is, ha egyébként nem figyelmeztet erre tábla. Ha mégis vadállat kerülne az autó elé, a fékezéssel egyidejűleg ajánlott dudálni, hiszen ez jó eséllyel elriasztja az állatot. Ha pedig már megtörtént a baj, az elakadásjelző háromszög és a vészvillogó felkapcsolása után hívjuk a 112-es központi segélyhívó telefonszámot.

+1 tipp: Lássunk ki az autóból nyáron is!

Az autó általános ellenőrzése mellett ne feledkezzünk meg a még a tartályban maradt téli ablakmosófolyadék nyári, bogároldó anyagot is tartalmazó keverékre való cseréjéről. Szintén hasznos lehet a télen esetleg elridegedett ablakmosólapátokat újakkal pótolni.

 

Nevtelen-terv-1