Vogel Adrienn 5+1 tanácsa a téli autóvezetéshez

A kiszámíthatatlan időjárási körülmények és a megváltozott út- és látási viszonyok miatt a téli vezetés jóval nagyobb koncentrációt és felkészülést igényel. A Mercarius Flottakezelő márkanagykövete, Vogel Adrienn összefoglalta, mire érdemes odafigyelni a biztonságos téli közlekedés érdekében.

„A csúszós utak, a hó és ónos eső, a korai sötétedés vagy a karácsony előtt megnövekvő forgalom miatt a téli vezetés sokszor a gyakorlott sofőrök számára is kihívás. A megváltozott vezetési körülmények gyorsabb reakciókat és olykor más vezetési stílust igényelnek” – mondja Vogel Adrienn raliversenyző. „Éppen ezért nem szabad az utolsó pillanatra hagyni a téliesítést és még az ősz során időt kell szakítani az autó átvizsgálására, hogy a hidegebb hónapokat már felkészülten és hibátlan műszaki állapotú járművel várjuk.”

A versenyző szerint az alábbi óvintézkedésekkel elkerülhetjük a váratlan helyzeteket:

1. Elő a téli gumikkal!

Tartósan 7°C fok alatt javasolt téli abroncsra váltani, hiszen ezek sokkal nagyobb tapadást biztosítanak a csúszós, jeges utakon. A hosszú várakozás elkerülése érdekében érdemes minél hamarabb időpontot kérni gumicserére, ahogy közeledik a hideg idő.

2. A műszaki ellenőrzés elengedhetetlen!

Télen egy átlagos akkumulátor akár a kapacitásának kétharmadát is elveszítheti, ezért fontos legalább évente egyszer, a téli hónapok előtt ellenőrizni. Már az akkuproblémára utalhat, ha nehezen indul be a motor. Emellett a fékrendszer ellenőrzése is ajánlott, melynek megfelelő működése a csúszós, jeges utakon jóval kritikusabb. A lámpákat sem árt ellenőrizni a tél beköszönte előtt, hiszen az izzók fényereje több éves használat után akár a felére is csökkenhet, emellett a hűtővízre is tanácsos odafigyelni, hogy a megfelelő hatásfokú fagyálló legyen benne. Magyarországon ebből a -30 fokig ellenálló típus megfelelő. A fentieket mi magunk is elvégezhetjük vagy kérhetjük szakember segítségét. 

3. Készüljünk a megfelelő eszközökkel!

Téli autózás során mindig legyen kéznél jégkaparó, esetleg jégoldó spray arra az esetre, ha a havas víz a gépkocsira fagyna. Ezen kívül érdemes hóláncot is bekészíteni, főleg, ha külföldre készülünk vagy sokat járunk havas, meredek utakon. Hosszabb várakozás, elakadás esetére legyen az autóban meleg takaró, öngyújtó, és elemlámpa, valamint kis kiszerelésben fagyálló ablakmosó-folyadék is jól jöhet.

4. Külön figyeljünk a megfelelő látási viszonyokra! 

Ellenőrizzük az ablaktörlők állapotát és, ha nagyon elhasználódtak, érdemes a téli szezon előtt új lapátokat beszerezni. Emellett a nyári ablakmosó-folyadékot mindenképp cseréljük le, nehogy belefagyjon az ablakmosó rendszerbe. Ha pedig már a télit használjuk, ügyeljünk rá, hogy mindig elegendő mennyiséggel induljunk útnak.

5. Ne kapkodjunk!

Havon, és jégen sokkal érzékenyebben reagál az autó a kormánymozdulatokra, ezért óvakodjunk a hirtelen fékezésektől és sebességváltoztatásoktól, próbáljunk hosszabb fékutat választani, mert a hirtelen fékezésnél az autó megcsúszhat és könnyen elveszíthetjük felette az irányítást. Emellett igyekezzünk minden esetben az időjárási, illetve látási viszonyoknak megfelelő sebességgel haladni és szigorúan tartsuk legalább a 2 másodperces követési távolságot! Továbbá indulás előtt érdemes néhány percig járatni a motort, hogy egy kicsit átmelegedjen a rendszer.

+1. Legyünk előrelátóak!

Ne csak a téli időszak előtt, hanem a hidegebb hónapok után is vizsgáljuk át az autót. A hó és a fagy, illetve a megváltozott útviszonyok okozta esetleges károk egy kora tavaszi ellenőrzésen még egyszerűbben és költséghatékonyabban orvosolhatók.