Index.hu: Megtette hatását a legszebb maszk, Debrecenben horgonyzott a Mercarius flottája

Vidéken is bontogatja szárnyait a teljes mértékben magyar tulajdonú Mercarius. A flottakezelő a budapesti telephelyei után további magyar nagyvárosokban vetné meg lábát. Az első szalagátvágás meg is történt Debrecenben, ahol teljes körű szolgáltatással várják az ügyfeleket. A rendhagyó megnyitóünnepségen az Index is ott volt. Lapunk megtudta, minek köszönhető, hogy a Mercarius a kedvezőtlen gazdasági környezetben is növekedett.

A három budapesti után megnyitott a Mercarius és a Mercar első vidéki telephelye Debrecenben. A flottakezelő vállalat teljes körű kiszolgálással várja ügyfeleit új, közel 6 ezer négyzetméteres egységben, beleértve a flottakezelési és szervizszolgáltatásokat, valamint a használtautó-értékesítést is.

A rendhagyó, interaktív megnyitón Koleszár Róbert és Rónai-Horst László ügyvezetők beszámoltak a kezdeti lépésekről. „Amikor Debrecen felsejlett előttünk mint a következő telephelyünk állomása, időpontot kértünk Papp László polgármestertől, aki fogadott minket. Felvettük a legszebb öltönyünket, valamint Covid lévén a legszebb maszkunkat, és felvázoltuk terveinket a városvezetőnek, aki a támogatásáról biztosított. Fejünkben pedig már a hazafelé úton szöget ütött, hogy ha így fogadnak minket Debrecenben, akkor itt a helyünk.”

Az eredeti tervekkel ellentétben végül nem zöldmezős beruházás valósult meg, egy meglévő létesítményt alakítottak át a Mercarius igényei szerint. A beruházás költségvetéséről nem érkezett tájékoztatás.

„Ügyfeleink szervizigényeit egy 965 négyzetméteres, 8 állásos, egy kétállásos kézi autómosóval is ellátott klimatizált műhely látja majd el, míg a bérleti és használtautó-vásárlási igénnyel érkezőket egy 1013 négyzetméteres szalonban fogadjuk majd. Kihasználva a helyszín adottságait, a telephelyen egy közel 100 autó tárolására alkalmas parkoló is készült, amelyet közel 1800 négyzetméteren vesz körbe zöldterület” – közölték.

 

A debreceni telephely megnyitása nagy lépés a cégcsoport életében. Az új egységgel nemcsak az országos lefedettségünket sikerült növelnünk, de munkánkkal a budapesti után egy vidéki nagyváros gazdaságának fejlődéséhez is hozzájárulhatunk. A nyitás egy 19 fős kezdőcsapat számára biztosít munkahelyet, amelynek tagjai Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár megyéből érkeznek hozzánk. Magyar vállalatként ez legalább annyira fontos nekünk, mint maga a bővülés

– mondta Koleszár Róbert ügyvezető igazgató.

„Száz százalékban magyar tulajdonú vállalatként a vidéki nyitás régóta tervben volt, hiszen szolgáltatásaink és a használt autóink iránti kereslet folyamatos növekedést mutat. Az új helyszín megnyitása komoly előkészítést igényelt, hiszen a Mercariustól megszokott színvonal biztosításához át kellett alakítanunk a szervizeink ellátási láncát. Mostanra a nehézségeket sikerült áthidalni, az eredmény pedig egy olyan vidéki egység lett, amelyben az ország egyik legtávolabbi nagyvárosában is a budapestivel megegyező színvonalon tudjuk fogadni ügyfeleinket” – tette hozzá a másik ügyvezető igazgató, Rónai-Horst László.

0-167

Fotó: Index.hu

A vállalat 19 alkalmazottal rajtolt, az első ütemben vágyott 20 munkatárs megléte is karnyújtásnyira van. Ezt követően pedig további munkavállalók felvételét tervezik.

 

Ízig-vérig debreceni

Az ügyvezetők kiemelték, hogy „egy teljes mértékben debreceni beruházásról van szó”, hiszen minden szolgáltatás helyi vállalkozók közreműködésével valósult meg. Debreceni kis- és középvállalkozások, beszállítók is nyertesei a Mercarius-projektnek.

„Az utóbbi években 17 ezer új munkahely jött létre, és 11 milliárd eurónyi működő tőke áramlott Debrecenbe. Egyre nagyobb a verseny a munkaerőpiacon, és a Mercariuséhoz hasonló beruházásoknak is köszönhetően zárul az olló a budapesti, nyugat-magyarországi, valamint a kelet-magyarországi bérek között. Városunkban egyre magasabb színvonalú szolgáltatások érhetők el, a Mercarius megjelenése ezt a jelenséget erősíti” – mondta Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere, aki további együttműködést helyezett kilátásba a vállalattal.

0-146

Fotó: Index.hu 

 

Előremenekül a vállalat


Rónai-Horst László az Indexnek elmondta, hogy bár őket is érinti a mindennapjainkat átszövő gazdasági válság, ami többek között egy tízszeresére ugró rezsiköltségben ölt képet, ám

a Mercarius a kedvezőtlen hangulatban sem a fékre, inkább a gázra lépett, és folytatta beruházásait. Ennek eredménye a debreceni telephely, sőt már további vidéki nagyváros is felkerült a vállalat radarjára – idén két további telephely megnyitását tervezik.

„Egy válságnak általában van piacrendező hatása, egy adott szegmens kevésbé jól működő vállalatait magával rántja, míg a jól működő társaságok megerősödve kerülnek ki belőle. Erre most is látunk példát” – mondta.

Tavaly szeptember óta érezhetően visszaesett a kereslet, viszont a meglévő ügyfelei a felszín felett tartják a Mercariust, amely – bár az ügyvezető konkrét számokat nem mondott – jó üzleti évet tudhat magának a 2022-es esztendőre nézve, és az idén is jó évre számítanak. Róna-Horst szerint ennek egyik legfőbb oka, hogy partnerként tekintenek ügyfeleikre, ennek köszönhetően még a koronavírus-járvánnyal átszőtt 2020-as évben is megduplázták flottájukat.

A cégek több autómárka közül választhatják ki flottájukat, a legnépszerűbbek a Skoda járművei. A használt autókat keresők pedig maximum 3 éves, 150 ezer kilométert futott modellek közül választhatnak, a kínálatban többek között a Skoda, a Mercedes, a Volvo vagy épp a Lexus négykerekűi is megtalálhatók.


Teljes cikk

Újságíró: KASZÁS GÁBOR